Den obefintliga logiken kring hästar & ekonomi

 
 
 
Att älska vettet ur sig.
 
 
 
Ridsporten är inte bara tidskrävande men också mycket dyr. För utomstående kan det i många fall vara obegripligt att förstå hur man överhuvudtaget kan älska något så mycket att man varje dag i ur och skur längtar efter att få göra det. Om man sedan lägger till att man mer eller mindre matar springarna med hela sin månadslön men fortfarande är lycklig och älskar det. Det är då de börjar tro att man är knäpp på riktigt hehe.
 
 
Som hästälskare tappar man helt sitt förnuft för vad som är ekonomiskt rimligt eller ej så fort det är gällande de kära hästarna. Pengar och priser lixom tappar en nolla när man ser det ur ''hästägarögon''.
 Har nedan försökt ge några exempel på vad som känns okej och inte (med glimten i ögat).
 
 
Att lyxa till det med kontinuerliga resturangbesök & bubblig dryck är inte rimligt medans ett engångs inköp av foder för tre stora lappar är. Då styr man helnöjt ut den stora vagnen från granngården, trotts vetskapen om att man kommer vara där för en deja vu inom bara någon vecka (det förtränger man för stunden).
 
 
De drömmiga sidenlakanen kommer aldrig följa med hem, men hästarna får ny säng för samma pris en gång i veckan (deras säng skits ner och kastas ut), men allvarligt - känslan av nyspånat ger ju nästan fjärlillar i magen!
 
Vid nödfall som att man faktikskt inte ens har några sulor kvar att traska på i de gamla trotjänarna till dojor springer man och köper ett par i närmsta budget butik. Hästarna byter finskor var sjätte vecka, den noggrant utvalda hovslagaren är den bästa man kan hitta,
Notan får en inte ens att lyfta på ena ögonbrynet utan man pröjsar vant samtligas skoningar för priset av ett par Christian Louboutin pumps. Men tanken på att faktiskt spendera en sådan kostnad på sig själv, den är obefintlig och kan ge smärre skakningar. Det gör man bara inte.
 
Man rider nöjt runt i sin regnrock från -02, den är för liten, hålig och är allt ännat än vattentät. Men det är ju iallafall en regnrock. Att skaffa en ny känns orimligt. Att hästarna har bra regntäcken är det väsentliga. Likförbannat växer oron över ifall att de kanske blir blöta och kalla så fort man ser att det börjar droppa ute.
 
 
Sen kommer vi till de utgifterna som man helst vill förtränga men som drabbar oss alla. Oavsett nivå eller gren. De utgifterna som man kunde bytt ut mot fancy resor, fräsiga prylar och ja vad man nu gör när man inte har hästar?!
 
Försäkring. Olyckor händer, de kan bli sjuka eller skada sig som du eller jag bara det att det tyvärr händer alldeles för ofta.. Det är stora kroppar med mycket energi. En väl utvald bra försäkring är en stor trygghet, även om den kan bli i kostnad med att köpa en fullt fungerande bil i halvåret..
 
 
För att inte tala om vetrinärräkningarna.
Är det något man ska bli här i livet så är det veterinär. Hur tacksam man är är över deras hjälp så är det ändå med hjärtat i halsgropen man öppnar breven från dem. Man blundar - sen kisar man och får sig en liten kik av notan, -lägger ner fakturan i kuvertet igen. Låtsas för en stund att den inte finns. Sen är det bara att göra det, ungefär som att dra av ett plåster. Sviiiiish och det viner till likt en virvelvind och tar med sig alla tidigare tecken av liv från bankkontot..
Behandlingar dyra som guld, ibland utan framgång. Då tar man hoppfullt nya tag och går igenom processen igen! Bara det bästa nog är bra för älsklingarna, för det finns faktiskt inga begränsningar för vad man skulle kunna tänka sig att betala när vi kommer till deras hälsa.
 
 
 
Det finns alltså inget logiskt svar på hur ekonomi kring hästar fungerar. Vad som är rimligt eller ej sett ur en hästägares ögon.
Man älskar dem så högt att man förlorar allt förstånd, har alldeles för roligt och mår så bra av det att en inte ens en solstol på Bahamas lockar. Känslan av utveckling ihop med sin häst är värd mer än varenda spenderad krona. Om & om igen.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0